× Home Ons verhaal Smaken Winkels In de media Inspiratie Klant worden Contact Webshop
Facebook Facebook Instagram Instagram

Wie en Wat is Professor Grunschnabel

Professor Grunschnabel maakt al sinds 2003 superlekker ijs in hele bijzondere, avontuurlijke, perfect gebalanceerde smaken. We doen dat van de allermooiste verse ingrediënten. Betoverend lekker en speels ijs, dat ook nog eens 100% plantaardig is.

Pepijn met Ijskar Waar komt de naam Professor Grunschnabel vandaan? Veel mensen zijn daar nieuwsgierig naar. Een Professor is het tegenovergestelde van een Grunschnabel: een bedaarde geleerde tegenover een jonge spring-in-het-veld met veel praatjes. De merknaam staat symbool voor spelen en leren, de contrasten in onze ijs-smaken, maar ook de overtuiging dat je nooit te oud of te jong bent om te leren.

Onze Geschiedenis

Rond de eeuwwisseling begon onze oprichter Pepijn Ornstein steeds avontuurlijker te koken en ook steeds bewuster te eten. Pepijn is “Made in Kenia”, geboren in Nederland, getogen in Brazilië, in Leiden opgeleid als Japanoloog en daarna ontgroend in Azië. Je begrijpt dat met zo’n achtergrond de honger naar avontuur deels is aangeboren en daarna definitief is aangewakkerd. En zo sprong hij dan ook in het Grote Grunschnabel Avontuur.

In 2003 was het ijs assortiment in de Nederlandse winkels oersaai, vooral het melkvrije gedeelte. Pepijn kreeg als officiële woordvoerder van de Professor, de opdracht en de inspiratie om leuker en spannender ijs te maken, maar dan wel zonder melk, room en eieren.

In die tijd kon je steeds makkelijker bij de toko of supermarkt allerlei lekkere, exotische ingrediënten vinden, maar die werden meestal alleen in het voor- en hoofdgerecht gebruikt. Toetjes bleven maar tam en saai, vooral het ijs!
Goedkope chemische citroen- en cassis sorbet, dat was het wel zo’n beetje. Dat kon beter!

Na de vuurdoop op het theaterfestival de Parade in 2003, met voor het eerst zuiver plantaardig ijs in revolutionaire tropische smaken, begon de zoektocht van Professor Grunschnabel en de Woordvoerder naar een mooi breed assortiment smaken zonder melk. Hij noemde dit: de ijs-smaken wereldreis.

Limoentjes uit Brazilië, kardemom uit Sri Lanka, yuzu-sap uit Japan, Madame Jeanette pepertjes uit Suriname, kokosmelk uit de Mekong Delta in Vietnam, vanille uit Madagaskar. Oh ja, en de allerlekkerste aardbeitjes gewoon van de Hollandse volle grond. Deze wereldreis aan bijzondere ingrediënten komt bij elkaar in elke pot ijs van de Professor. In de woorden van Jonny Boer van de Librije: “een mooi assortiment smaken met een perfecte balans.”

Vegan, vrij van allergenen, en vol van smaak. IJs zoals wij dat zelf willen eten, gewoon superlekker èn voor iedereen.

Door die lange wereldreis vol met avonturen, bonheur en malheurs, duurde het tot 2008 voordat de Professor een beetje bekend werd. Sinds 2012 is ons ijs landelijk verkrijgbaar in Nederland, en sinds 2015 vind je ons ook in de supermarkten van Albert Heijn, ook in België. En zelfs de Fransen houden van Le Professeur.

De fabriek : het Laboratorium van de Professor

Een echte ijsprofessor heeft natuurlijk een laboratorium. Behalve een mobiel ijslaboratorium heeft de Professor zijn testlab verstopt in onze eigen ijsfabriek in Alkmaar. Al sinds 2004 maken we hier ons ijs dagelijks vers. Er is veel veranderd in de loop der jaren. Zo kunnen we nu per uur meer ijs produceren dan vroeger per week! Met de groei van onze ijsfabriek, is kwaliteit een meer formele discipline geworden: niet alleen de grondstoffen zijn van de allerhoogste kwaliteit, maar ook de machines die we gebruiken en de controle op hoe we ons ijs maken. We dragen dan ook met trots het FSSC 22000 Certificaat. Iedereen die bij ons werkt doet dat al heel lang, zodat we een klein beetje de Familie Grunschnabel zijn geworden.

Behalve ijs produceren, is ons lab natuurlijk ook bedoeld om nieuwe dingen te bedenken. Ook daar houden we ons veel mee bezig. In 2021 komen we met allemaal spannende nieuwe dingen!

To be continued…

De meer serieuze drijfveren achter onze keuzes om plantaardig ijs te maken

Rond 1800 waren we met ca 1 miljard mensen op de planeet, rond 1960 waren we met 3,5 miljard mensen, nu zijn we met meer dan zeven en een half miljard mensen. Met die 7,6 miljard mensen eten we ruim 6 keer zoveel vlees als in de sixties. Dus we zijn met "maar" twee keer zoveel mensen en die eten gemiddeld 3x zoveel vlees per persoon als 60 jaar geleden. Mensen hebben de neiging om meer vlees te gaan consumeren als ze rijker worden. Met de toegenomen welvaart in een groot deel van de wereld, is dan ook de verwachting dat deze consumptie verder zal stijgen.

Tel daar eens bij op dat we in 2050 waarschijnlijk met 9.8 miljard mensen zijn (schatting VN, zie ook UN en Our World in Data) en er is niet heel veel fantasie meer voor nodig om te bedenken dat onze planeet niet eindeloos kan volhouden. Dat betekent dat we dus iets moeten veranderen aan onze eetpatronen. Rond de eeuwwisseling, stonden de kranten ook al vol met alarmerende berichten over de overbevissing van de steeds legere wereldzeeën, dus eigenlijk is dit niets nieuws.

Over het algemeen is plantaardig voedsel veel minder belastend voor de planeet dan dierlijk voedsel, en daarom maken wij uitsluitend plantaardig, dus vegan, ijs. Professor Grunschnabel laat zien dat plantaardig eten gewoon lekker is.

Zo willen we op een niet-prekerige manier een bijdrage leveren aan veranderende eetpatronen in de wereld.