× Home Ons verhaal Smaken Winkels Inspiratie Klant worden
Facebook Facebook Instagram Instagram

Ons verhaal

Hoe ontstond Professor Grunschnabel ijs: rond de eeuwwisseling begon oprichter Pepijn Ornstein steeds avontuurlijker te koken maar ook steeds bewuster te eten. Ons verhaal heeft een vrolijke, speelse kant: onze oprichter wilde enerzijds zelf meer spannende ijs-smaken kunnen eten, en anderzijds gewoon lekker ijs zonder melk, room of eieren.

Pepijn met Ijskar In die tijd ging de Nederlander steeds avontuurlijker eten; steeds makkelijker kon je bij de toko of supermarkt de meest spannende ingrediënten vinden, maar die gingen meestal alleen in het voor- en hoofdgerecht. Toetjes bleven maar tam en saai, vooral het ijs! Vooral in de supermarkt was er niet nauwelijks lekker melkvrij ijs. Goedkope chemische citroen- en cassis sorbet, en dat was het dan wel zo’n beetje. Daar was natuurlijk allerlei leuks op te verzinnen en dat deed Pepijn dan ook.

Pepijn Ornstein werd gemaakt in Kenia, geboren in Nederland, opgevoed in Brazilië, in Leiden opgeleid als Japanoloog en daarna ontgroend in Azië. Je begrijpt dat met zo’n achtergrond de honger naar avontuur definitief was aangewakkerd, en zo begon hij dan ook aan het Grote Grunschnabel Avontuur.

De serieuze, meer donkere kanten van ons verhaal kan je hieronder lezen als je wilt.

Na onze vuurdoop op het theaterfestival de Parade in 2003, met voor het eerst zuiver plantaardig ijs in revolutionaire tropische smaken, begon de zoektocht van Professor Grunschnabel naar een mooi breed assortiment smaken zonder melk. Hij noemde dit: de ijs-smaken wereldreis.

Limoentjes uit Brazilië, kardemom uit Sri Lanka, yuzu-sap uit Japan, Madame Jeanette pepertjes uit Suriname, kokosmelk uit de Mekong Delta in Vietnam, vanille uit Madagaskar. Oh ja, en de allerlekkerste aardbeitjes gewoon van de volle Hollandse grond. Deze wereldreis aan bijzondere ingrediënten komt bij elkaar in elke pot ijs van de Professor. In de woorden van Jonny Boer van de Librije: “een mooi assortiment smaken met een perfecte balans.”

Vegan, vrij van allergenen, en vol van smaak. Ijs zoals wij dat zelf willen eten, gewoon superlekker èn voor iedereen.

Door die lange en kostbare reis duurde het tot 2008 voordat de Professor een beetje bekend werd in Nederland. Sinds 2012 is ons ijs landelijk verkrijgbaar, en sinds 2015 vindt je ons ook in de supermarkten van Albert Heijn.

De fabriek : het Laboratorium van de Professor

Een echte ijsprofessor heeft natuurlijk een laboratorium. Behalve een mobiel ijslaboratorium heeft de Professor zijn testlab verstopt in onze eigen ijsfabriek in Alkmaar. Al sinds 2004 maken we hier ons ijs dagelijks vers. Er is veel veranderd in de loop der jaren. Zo kunnen we nu per uur meer ijs produceren dan vroeger per week! Met de groei van onze ijsfabriek, is kwaliteit een meer formele discipline geworden: niet alleen de grondstoffen zijn van de allerhoogste kwaliteit, maar ook de machines die we gebruiken en de controle op hoe we ons ijs maken. We dragen dan ook met trots het FSSC 22000 Certificaat. Iedereen die bij ons werkt doet dat al heel lang, zodat we een klein beetje de Familie Grunschnabel zijn geworden.

Behalve ijs produceren, is ons lab natuurlijk ook bedoeld om nieuwe dingen te bedenken. Ook daar houden we ons veel mee bezig. In 2021 komen we met allemaal spannende nieuwe dingen!

To be continued…

Donkere verhaal

Rond 1800 waren we met ca 1 miljard mensen op de planeet, rond 1960 waren we met 3,5 miljaard mensen, nu zijn we met ca. 7,6 miljard mensen. Met die 7 miljard mensen eten we ongeveer 6 keer zoveel vlees als in de sixties. Dus we zijn met "maar" twee keer zoveel mensen en die eten gemiddeld 3x zoveel vlees per persoon als 60 jaar geleden. Mensen hebben de  eiging om meer vlees te gaan consumeren als ze rijker worden dat met de toegenomen welvaart in een groot deel van de wereld, is te verwachten deze consumptie verder zal stijgen als we in 2050 met 9.8 miljard mensen zijn (schatting VN, zie ook UN en Our World in Data).

Er is niet heel veel fantasie voor nodig om te bedenken dat onze planeet niet eindeloos kan volhouden, en dat we dus iets moeten veranderen aan onze eetpatronen. Dit was rond de eeuwwisseling, toen de kranten ook al volstonden met alarmerende berichten over de overbevissing van steeds legere zeeën.

Pepijn wilde met Professor Grunschnabel laten zien dat plantaardig eten gewoon lekker kan zijn, en zodoende op een niet-prekerige manier een bijdrage leveren aan veranderende van onze eetpatronen.

Professor Grunschnabel

Hazenkoog 35D

1822 BS, Alkmaar

Tel: +31 72 302 00 25

Email: professor@grunschnabel.com